Kajian keberkesanan pelaksanaan inovasi AProB Kit - Mohamad, Najwa Shahida; Yadin, Norina; Ab. Ghafar, Noor Azlyn (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Inovasi AProB Kit merupakan sebuah kit yang direka untuk membantu proses pengajaran dan pembelajaran bagi pengguna pemula Arduino serta mereka yang baru mempelajari kaedah membangunkan projek menggunakan microcontroller Arduino UNO. Kit ini dibangunkan berasaskan kaedah penggabungan antara pembelajaran secara visual menggunakan TinkerCad dan pembelajaran praktikal melalui set komponen yang telah disediakan. Penggabungan dua kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan minat pelajar, sekali gus menghasilkan sesi pembelajaran yang lebih berkesan. Kajian keberkesanan inovasi ini mempunyai dua objektif utama, iaitu untuk mengukur tahap kepuasan pengguna dan menilai tahap keberkesanan inovasi ini.. Rekabentuk kajian adalah berbentuk kuantitatif, menggunakan kaedah tinjauan melalui borang soal selidik yang diedarkan secara atas talian menggunakan platform Google Form. Penilaian dijalankan dengan menggunakan skala Likert 1 hingga 5. Responden kajian terdiri daripada 49 orang pelajar Politeknik Sandakan Sabah yang mengikuti kursus Basic Robotic and Automation System in Agriculture. Data kajian dianalisis menggunakan perisian IBM SPSS 27.0 untuk mendapatkan nilai min bagi keberkesanan alat inovasi ini. Elemen penilaian yang diambil kira dalam kajian ini meliputi rekabentuk alat inovasi, peralatan, keselamatan, dan tahap kefungsian. Hasil analisis menunjukkan bahawa inovasi AProB Kit berada pada tahap yang baik dengan purata skor min melebihi 4.00. Dapatan kajian ini diharapkan dapat membuktikan keberkesanan alat inovasi ini dalam menjadikan sesi pengajaran dan pembelajaran lebih berkesan dan efektif.