Hubungan antara corak orientasi matlamat dan tahap keagresifan dalam kalangan atlet berpasukan di Universiti Kebangsaan Malaysia - Norazmi, Muhammad Zuhair; Mazalan, Nur Shakila (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara corak orientasi matlamat dan tahap keagresifan dalam kalangan atlet berpasukan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Dengan menggunakan pendekatan kuantitatif, data dikumpul melalui dua soal selidik utama iaitu TEOSQ dan JAMBYSQ yang diedarkan secara dalam talian kepada 120 atlet berumur antara 18 hingga 27 tahun yang aktif dalam sukan seperti bola sepak, bola jaring, hoki, bola tampar, dan ragbi. Data dianalisis menggunakan perisian SPSS untuk mendapatkan nilai korelasi dan tahap signifikansi hubungan antara variabel. Analisis menunjukkan bahawa terdapat hubungan signifikan sederhana antara orientasi ego dengan keagresifan tinggi (r = 0.498, p < 0.001) dan hubungan rendah antara orientasi tugasan dan keagresifan (r = 0.278, p = 0.002). Perbincangan menunjukkan bahawa atlet dengan orientasi ego lebih cenderung menunjukkan keagresifan bermusuhan, manakala atlet berorientasikan tugasan menunjukkan keagresifan yang terkawal dan bersifat instrumental. Hasil kajian ini menegaskan perlunya pembangunan program psikologi dan latihan kendiri bagi meningkatkan kawalan emosi dan mengurangkan tingkah laku agresif dalam kalangan atlet berpasukan, sejajar dengan nilai kolektivisme dan kerjasama dalam budaya Malaysia.