Hubungan antara ketahanan mental dan motivasi intrisik atlet Universiti Kebangsaan Malaysia - Mohamed Aslam, Mohamad Adnan; Mazalan, Nur Shakila (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini meneliti hubungan antara ketahanan mental dan motivasi intrinsik dalam kalangan atlet Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Seramai 120 atlet UKM (74 lelaki, 46 perempuan) telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Analisis deskriptif menunjukkan tahap ketahanan mental berada pada tahap sederhana dengan nilai min bagi keyakinan (3.51), keteguhan (3.50) dan kawalan (3.40). Manakala, motivasi intrinsik berada pada tahap tinggi dengan nilai min bagi intrinsic regulation (3.71), integrated regulation (3.77) dan identified regulation (3.70). Keputusan analisis korelasi menunjukkan hubungan positif yang signifikan antara ketahanan mental dan motivasi intrinsik (p < 0.005) dengan identified regulation mencatatkan korelasi tertinggi terhadap keyakinan (r = 0.581), keteguhan (r = 0.470) dan kawalan (r = 0.492). Dapatan ini menunjukkan bahawa atlet dengan ketahanan mental yang lebih tinggi cenderung untuk memiliki tahap motivasi intrinsik yang lebih kuat seterusnya meningkatkan prestasi sukan mereka. Implikasi kajian ini menekankan kepentingan program pembangunan sukan yang memberi penekanan kepada aspek psikologi atlet bagi meningkatkan daya tahan dan motivasi mereka.