Penilaian dan pentaksiran terhadap pelajar ketidakupayaan pendengaran: Assessment and evaluation for students with hearing impairment - Wan Mohd Noor , Wan Norihan; Muslim , Noor Aishah; Ismail , Nooraina (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini membincangkan keberkesanan pendekatan penilaian dan pentaksiran alternatif bagi pelajar ketidakupayaan pendengaran dalam konteks pendidikan khas dan inklusif di Malaysia. Penekanan diberikan kepada cabaran yang dihadapi oleh sistem penilaian tradisional serta keperluan pendekatan yang lebih fleksibel dan holistik. Kajian ini menggunakan kaedah analisis literatur dan kajian kes untuk mengenal pasti strategi terbaik, termasuk penggunaan teknologi canggih seperti perisian pembelajaran interaktif, video bersubtitle, dan alat bantu komunikasi. Selain itu, pendekatan visual, penilaian berasaskan projek, aktiviti kokurikulum, dan penilaian portfolio turut diteroka sebagai kaedah yang berkesan dalam meningkatkan pencapaian akademik, kemahiran sosial, serta keyakinan diri pelajar. Dapatan menunjukkan bahawa penggunaan teknologi dan pendekatan pembelajaran visual mampu mengatasi halangan komunikasi dan memperkukuh pemahaman konsep pembelajaran, manakala penilaian berasaskan projek dan aktiviti kokurikulum menyediakan ruang untuk perkembangan kemahiran insaniah pelajar. Kajian ini menegaskan kepentingan latihan guru dalam pendidikan khas untuk memastikan penilaian dijalankan secara adil, fleksibel, dan inklusif. Implikasi kajian ini mencadangkan rangka kerja penilaian holistik yang dapat mengenal pasti potensi sebenar pelajar ketidakupayaan pendengaran, seterusnya menyumbang kepada kejayaan akademik dan pembangunan diri mereka.