Penggunaan aplikasi AI terhadap pertambahan idea inovasi pelajar - Rosidah Binti Mohd Saad; Ngadiman , Dicky Wiwittan Toto (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menilai hubungan antara pengaruh penggunaan aplikasi kecerdasan buatan (AI) terhadap kekerapan penggunaannya dalam proses menjana idea inovasi. Dengan fokus kepada populasi pengguna teknologi, data dikumpulkan secara kuantitatif daripada sejumlah responden pelbagai latar belakang. Analisis statistik menggunakan regresi menunjukkan hubungan positif yang signifikan antara pengaruh aplikasi AI terhadap kekerapan penggunaannya, dengan nilai Beta 0.908 dan nilai signifikan (p=0.000), yang menandakan kekuatan hubungan tersebut. Tambahan pula, analisis perbezaan berdasarkan jantina tidak menunjukkan variasi yang signifikan, mencerminkan bahawa AI memberikan impak yang hampir sama tanpa mengira jantina.Dapatan kajian mengesahkan bahawa AI memainkan peranan kritikal dalam menyokong inovasi, terutamanya dalam konteks ideasi kreatif. Nilai t sebanyak 16.231 dengan ralat piawai 0.038 menekankan ketepatan analisis ini. Kajian ini memberikan bukti empirikal bahawa aplikasi AI mampu meningkatkan keberkesanan proses kreatif dan produktiviti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekangan seperti saiz sampel yang terhad dan faktor luaran yang mungkin mempengaruhi keputusan.Kesimpulannya, penyelidikan ini menyerlahkan potensi besar AI sebagai alat untuk mencetuskan inovasi dan menyelesaikan masalah. Adalah disarankan agar penggunaan AI diperluaskan ke pelbagai sektor untuk memaksimumkan keberkesanannya. Kajian ini memberikan asas penting untuk penyelidikan masa depan, termasuk penerokaan lebih mendalam tentang impak AI terhadap pelbagai aspek ideasi dan kreativiti.