Amalan penggunaan plastik dalam komuniti Taman Sri Indah: Satu kajian kes - Zamzuri Arifin, Nurul Balqis; Syed Ahmad, Sharifah Zahra Asyikin; Halim, Anis Diyana (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2024)
Penggunaan plastik telah menjadi suatu isu yang membimbangkan kerana impaknya terhadap alam sekitar, kesihatan manusia dan haiwan. Amalan dan kesedaran manusia merupakan antara faktor yang menyumbang kepada masalah dalam penggunaan plastik. Kajian ini dijalankan bertujuan bagi menerokai amalan dan juga kesedaran penggunaan plastik dalam komuniti di Taman Sri Indah, Tanjong Malim, Perak. Kajian ini merupakan satu kajian kes dan data dikumpul menggunakan instrumen temu bual kepada 5 responden yang merupakan komuniti di Taman Sri Indah. Hasil kajian menunjukkan komuniti di Taman Sri Indah mempunyai amalan penggunaan plastik yang hampir sama dan mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap isu ini. Oleh itu, masyarakat perlu diberi penekanan yang lebih lagi bagi meningkatkan kesedaran mereka dan amalan yang bijak dalam penggunaan plastik.