Punca kekurangan pelajar Sains di Universiti Awam: Kajian kes di Daerah Muallim: Causes of the shortage of Science students in Public Universities: a case study in Muallim District - Mohd Fauzi, Noraina Solehah; Asmuni, Siti Khalijah; Mohd Hud, Sitti Murni; Alias, Siti Nursaila (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menerokai punca pelajar sains yang semakin berkurang di peringkat Universiti Awam (UA) dalam kalangan pelajar di daerah Muallim. Data kualitatif diperoleh melalui temu bual yang mendalam. Peserta kajian terdiri daripada pelajar di sebuah universiti di daerah Muallim. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor yang menyumbang kepada kekurangan pelajar sains di peringkat UA adalah (1) Pengaruh rakan sebaya, (2) Kurang Keyakinan Diri, (3) Pencapaian Akademik, (4) Pertukaran penggunaan bahasa pengantar.