Kaedah dan strategi pengajaran dan pembelajaran berkesan bagi murid berkeperluan pendidikan khas di sebuah sekolah di daerah Pendang, Kedah: Effective teaching and learning methods and strategies for students with special educational needs in a school in Pendang District, Kedah - Harun1, Nurhanna Syahira; Mohamad Zaki, Maisarah; Mohd Royani, Nur Ain Aqilah; Alias, Dr. Siti Nursaila (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2024)
Pendidikan inklusif adalah satu bidang pendidikan yang berkaitan dengan kaedah, teknik dan penyelidikan yang memfokuskan ke arah pengurusan pembelajaran yang baik dan mematuhi kehendak-kehendak khas. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk meneroka kaedah dan strategi pengajaran dan pembelajaran (PdP) berkesan bagi murid berkeperluan pendidikan khas di sebuah sekolah di daerah Pendang, Kedah. Pendekatan kualitatif digunakan dengan kaedah kajian kes melibatkan temu bual dengan guru serta analisis aktiviti pengajaran. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kaedah PdP yang berkesan bagi murid berkeperluan pendidikan khas melibatkan penyesuaian kurikulum, penggunaan teknologi bantu, dan strategi yang pelbagai. Kajian ini juga telah mendapati bahawa sokongan dan kerjasama ibu bapa juga memainkan peranan penting bagi memastikan penyampaian PdP itu dapat dijayakan. Guru yang kreatif, fleksibel dan inovatif dalam pengajaran juga cenderung untuk mendapat hasil yang positif. Kesimpulannya, pengajaran yang berkesan bagi murid berkeperluan pendidikan khas memerlukan pendekatan holistik dan inklusif yang menggabungkan strategi pengajaran yang pelbagai dan penyesuaian kurikulum.