TINJAUAN LITERATUR ATAS HUBUNGAN ANTARA PERFEKSIONISME DAN GAYA MENGATASI - Ng Teck Sen; Tajul Rosli bin Shuib (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2023)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara dua bentuk perfeksionisme (iaitu, perfeksionisme adaptif dan perfeksionisme maladaptif) dan tiga bentuk gaya mengatasi (iaitu, berorientasi tugas, berorientasi emosi, dan berorientasi penghindaran). Kajian ini menggunakan ulasan naratif terhadap kajian lepas sebagai kaedah kajian. Dalam kajian ini, perfeksionisme adaptif ditemukan sebagai peramal yang signifikan terhadap gaya mengatasi berorientasikan tugas, gaya mengatasi berorientasi emosi dan gaya mengatasi berorientasikan penghindaran. Manakala, perfeksionisme maladaptif pula hanya secara signifikan meramalkan gaya mengatasi berorientasi emosi dan berorientasikan tugas, tetapi bukan gaya mengatasi berorientasikan penghindaran.