OBESITI DALAM KALANGAN MURID SEKOLAH - Fazira Binti Wandy; Nur Shakila Mazalan (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2023)
Obesiti merupakan satu isu yang sangat membimbangkan terutamanya dalam kalangan murid sekolah. Masalah obesiti semakin meningkat sehingga ke tahap yang membimbangkan yang mana ia dapat dilihat dalam statistik. Kesan kepada lebihan berat badan dalam kalangan murid sekolah adalah mereka berisiko dengan kesihatan fizikal dan juga mental. Artikel ini dibuat berdasarkan kajian yang telah banyak dijalankan terdiri daripada jurnal, bahan yang ada di laman web seperti WHO dan buku yang berkaitan. Hasil penelitian literatur yang telah dibuat, kesan obesiti dalam kalangan murid sekolah mempunyai lebihan berat badan adalah kerana mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat dan dari kesan tersebut mereka mudah mendapat penyakit seperti diabetes, hipertensi dan kardiovaskular.