MOTIF DAN TAHAP PENYERTAAN AKTIVITI FIZIKAL DALAM KALANGAN PELAJAR KOLEJ KOMUNITI SANDAKAN - Marwa Abd Malek; Fariza Mohamad Tajuddin (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Penggunaan telefon pintar yang kerap dalam sehari menyebabkan seseorang lebihcenderung kepada gaya hidup tidak aktif (sedentari). Individu yang kurang cergas secarafizikal pula mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat masalah kesihatan, iaitupenyakit tidak berjangkit (NCD). Kajian terhadap kesihatan penduduk di Malaysiamenunjukkan trend peningkatan dalam dalam NCD dan juga faktor risiko NCD sejak beberapatahun yang lepas. Oleh itu, tujuan kajian ini adalah untuk menyiasat tahap penyertaan aktivitifizikal (PA) dan motif melakukan aktiviti fizikal dalam kalangan pelajar. Sampel kajian initerdiri daripada pelajar Kolej Komuniti Sandakan iaitu seramai 106 orang. Kajian inidijalankan melalui kaedah kuantitatif menggunakan satu set soal selidik untuk mendapatkanmaklumat daripada responden. Hasil kajian menunjukkan bahawa pelajar secara amnyaberada pada tahap PA yang sederhana. Pelajar lebih bermotivasi untuk melakukan PA keranafaktor kecergasan, diikuti dengan kecekapan, minat/keseronokan, penampilan dan sosial. Olehitu, kajian ini mengesyorkan agar pihak pengurusan insitusi pengajian tinggi, penggubal dasardan orang ramai yang terlibat dalam mempromosikan aktiviti fizikal untuk merancang danmenganjurkan program riadah dan sukan yang bersesuaian dengan golongan remaja.