MENYELESAIKAN MASALAH MEMBINA AYAT DALAM PENULISAN BAHASA INGGERIS TAHUN 5 MENGGUNAKAN JADUAL SVO - Ummi Salehah Binti Hamzah (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Bahasa Inggeris merupakan mata pelajaran yang sukar untuk mendapat keputusanyang baik lebih-lebih lagi di dalam penulisan karangan. Oleh yang demikian pengkajiterpanggil untuk melakukan kajian tindakan bagi membantu murid-murid kelas 5 Dinamikkhususnya murid yang lemah untuk membina ayat mudah di dalam kertas penulisan BahasaInggeris. Bagi membantu murid, pengkaji telah membuat kajian menggunakan jadual SVO(Subject Verb Object) dengan kaedah membulatkan gambar. Kelas 5 Dinamik mempunyai 42orang murid keseluruhannya dan kajian ini mensasarkan 13 orang murid lelaki dan 7 orangmurid perempuan dari SK Jalan Enam, Bandar Baru Bangi. Instrumen yang digunakan ialahmelalui pemerhatian semasa pengajaran dan pembelajaran berlangsung serta melihat hasilkerja murid yang di hasilkan setelah sesi pengajaran dan pembelajaran tamat. Setelahmenjalankan kaedah ini, pengkaji mendapati murid menunjukkan peningkatan dari segipemahaman serta hasil kerja mereka. Tambahan pula, kelas tidak lagi pasif dan murid dapatmembina ayat mudah tanpa melakukan kesalahan sekaligus dapat meningkatkan keyakinandan motivasi diri dalam menulis ayat mudah. Pengkaji berharap agar kaedah ini di guna pakaiterutamanya murid yang lemah untuk membina ayat serta dapat meningkatkan motivasi dankeyakinan diri mereka untuk menulis ayat mudah seterusnya menulis karangan pendek dalamBahasa Inggeris.