ISU PERBELANJAAN DALAM KEHIDUPAN PELAJAR B40 DAN KECENDERUNGAN PELAJAR UNTUK TERLIBAT DALAM KEUSAHAWANAN - Mohd Fairus Bin Sulaiman (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Dunia kini menghadapi kesan inflasi yang sangat tinggi akibat pertambahanperkhidmatan dan bekalan sejak ekonomi dibuka semula. Dari semasa ke semasa inflasi akanmeningkatkan kos sara hidup sama ada di bandar atau luar bandar. Hal ini secara tidaklangsung memberi kesan kepada mahasiswa di Institusi Pengajian Tinggi. Kebanyakan pelajarbergantung sepenuhnya dengan bantuan pinjaman pendidikan atau biasiswa sepanjangmereka berada di institusi. Kebanyakan pelajar B40 adalah antara yang paling terkesan akibatketidaktentuan ekonomi pada masa kini. Kajian ini bertujuan untuk menilai tahap kesukaranperbelanjaan dan tahap kecenderungan pelajar untuk terlibat di dalam keusahawanan pelajarB40. Responden yang diambil dari kajian ini adalah melibatkan pelajar dari Kolej KomunitiNegeri Sabah. Kolej yang terlibat adalah Kolej Komuniti Sandakan, Kolej Komuniti Tawau,Kolej Komuniti Semporna, Kolej Komuniti Beaufort, Kolej Komuniti Tambunan, KolejKomuniti Kota Marudu dan Kolej Komuniti Penampang. Bilangan responden yang diambiladalah seramai 205 orang pelajar. Instrumen yang digunakan untuk mendapatkan data adalahmenggunakan borang soal selidik menggunakan google form. Data yang diperolehi akandianalisis dengan menggunakan perincian Statistical Package for Social Sciences (SPSS)secara deskriptif. Dapatan kajian mendapati majoriti responden yang mempunyai masalahperbelanjaan adalah dari kalangan pelajar B40. Disebabkan ini ramai pelajar selalumembandingkan harga barang sebelum membeli (skor min 4.30) dan pelajar selalu membelikeperluan asas sahaja (skor min = 3.98). Selain daripada itu, tahap kecenderungan pelajarB40 adalah pada tahap sederhana untuk terlibat di dalam keusahwanan. Hasil dapatantersebut menunjukkan masih ramai pelajar kurang berminat untuk menceburkan diri di dalambidang keusahawanan sebagai kerjaya. Justeru itu semua pihak perlu merangka kaedah yangsesuai dan melaksanakan program bagi membantu pelajar-pelajar miskin meneruskanpengajian di institusi. Selain daripada itu, program pendidikan dan pembudayaankeusahawanan perlu dipertingkatkan di peringkat institusi bagi meningkatkan minat kerjaya didalam bidang keusahawanan.