MODEL PENGUKUHAN INSTRUMEN DASAR DALAM PENGURUSAN PEKERJA ASING DI MALAYSIA - Nur Hidayah Zaidun; Zaheruddin Othman; Mohd Na’eim Ajis (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Artikel ini bertujuan untuk membincangkan tentang pengukuhan instrumen dasardalam pengurusan pekerja asing di Malaysia. Kajian terdahulu menunjukkan instrumen dasarmempunyai pengaruh terhadap prestasi dasar. Walau bagaimanapun, fungsi instrumen sahajatidak memadai untuk memberi kesan besar terhadap prestasi dasar. Justeru, artikel inimembincangkan tentang model pengukuhan instrumen dasar melalui gabungan dua teori iaituTeori Instrumen Dasar dan Teori Collaborative Governance dalam urus tadbir dasar. Keduaduapendekatan ini mempunyai kekuatan tersendiri dan mampu memberi pengaruh besarterhadap prestasi dasar pekerja asing. Justeru, artikel ini akan membincangkan danmengesyorkan cadangan model pengukuhan instrumen dasar dalam pengurusan pekerja asing.Model pengukuhan instrumen dasar ini mampu memberi satu dimensi baru dalam urus tadbirpekerja asing bagi mewujudkan instrumen dasar yang lebih berkesan dalam mencapai objektifdasar.