STRUKTUR SUKU KATA BAHASA ARAB - Syahirah Almuddin; Azhani Almuddin (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Struktur suku kata membentuk komponen pembahagian fonologi kata yang tertumpukepada segmen perkataan yang boleh disebut dan bagaimana ia disusun dan dibahagikan.Struktur suku kata juga merupakan subbahagian fonotaktik, atau peraturan pembahagianbunyi dan urutan bunyi yang spesifik dalam sesuatu bahasa. Perbahasan suku kata BahasaArab telah banyak diketengahkan dalam kajian oleh pengkaji lain. Namun begitu, tafsiran danperbincangan secara menyeluruh merangkumi ulasan teoretis belum cukup diketengahkansecara terperinci. Oleh kerana Bahasa Arab merupakan antara bahasa yang banyak dipinjamkosa katanya dalam kosa kata Bahasa Melayu, justeru kajian ini wajar diketengahkan. Olehitu, artikel ini diketengahkan bagi memberi pendedahan kepada pembaca dan pengkajimengenai aspek suku kata yang mencakupi dari segenap aspek seperti pola suku kata, jenissuku kata, hierarki suku kata dan bebanan suku kata. Kajian kualitatif ini merupakan kajianpengenalan kepada struktur suku kata Bahasa Arab yang akan dijelaskan secara deskriptif.Kajian ini menggunakan kaedah analisis kandungan yang melibatkan rujukan bahan daripadasumber primer seperti buku-buku berbahasa Arab yang membincangkan tentang struktur sukukata Bahasa Arab dan rujukan sumber sekunder seperti artikel, tesis, buku-buku ilmiah danprosiding. Kajian mendapati struktur suku kata Bahasa Arab dapat dibahagikan kepada enambentuk utama. Pembahagian suku kata ini bergantung kepada tiga syarat iaitu; setiap sukukata mestilah mempunyai bunyi vokal, setiap suku kata mestilah dimulakan dengan satu bunyikonsonan dan suku kata boleh menjadi suku kata terbuka dan suku kata tertutup. Kajian iniboleh dimanfaatkan oleh pengkaji yang menjalankan kajian linguistik secara umumnya dankajian fonologi secara khusus terutamanya melibatkan kajian kata pinjaman Arab ataufonologi Bahasa Arab. Selain itu, kajian ini boleh juga dimanfaatkan oleh pendidik bagimenjelaskan kepada para pelajar dalam sesi pengajaran dan pembelajaran suku kata BahasaArab di dalam bilik kuliah.