ANALISIS KEPERLUAN LATIHAN PEMBANGUNAN PROFESIONALISME GURU TADIKA ISLAM BERDASARKAN PERSPEKTIF GURU - Norazly Nordin; Mohd Shawani Ahmad Sabri; Jasman Nurdin; Noor Nadhirah Rossli; Siti Syazwani Zulkuple (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Profesionalisme guru tadika dapat dikembangkan menerusi latihan-latihanpembangunan profesional yang bersesuaian. Pada umumnya latihan pembangunanprofesionalisme dijalankan dalam bentuk kursus, seminar, bengkel, wacana dan perkongsian.Perancangan mengenai kandungan latihan hendaklah dijalankan terlebih dahulu bagimemastikan latihan yang diberikan memenuhi kehendak dan dan keperluan semasa. Kajian inibertujuan untuk mengenalpasti apakah jenis-jenis latihan yang diperlukan oleh guru tadikaIslam di Wilayah Persekutuan Labuan. Kajian ini adalah kajian kualitatif dan menggunakanpendekatan perbincangan kumpulan berfokus untuk mendapatkan maklumat. Seramai enamorang guru tadika Islam telah terpilih sebagai peserta kajian. Data dianalisis menggunakanteknik analisis tematik bagi mendapatkan tema dan jenis latihan yang diperlukan. Dapatankajian menunjukkan beberapa kelemahan yang dikenalpasti dan perlu ditambahbaik oleh gurutadika Islam iaitu penggunaan teknologi dalam pengajaran, pengajaran bahasa Inggeris,menjalankan pentaksiran perkembangan kanak-kanak, kawalan tingkahlaku kanak-kanak,membangukan alat bantu mengajar dan membuat pengesanan kanak-kanak berkeperluan khas.Sehubungan dengan itu jenis-jenis latihan yang diperlukan adalah Kursus Informasi Teknologiuntuk Pengajaran, Pengurusan Tingkahlaku Kanak-Kanak, Kursus Pengendalian Emosi,Bengkel Penghasilan Bahan Bantu Mengajar, Pengurusan Bilik Darjah, Pentaksiran Kanak-Kanak, Kolaborasi Ibubapa dan Komuniti, Mengenali Kanak-kanak Berkeperluan Khas danKursus Pedagogi terkini. Hasil kajian ini amat berguna kepada pentadbir atau pihak berwajibyang mengendalikan latihan sebagai satu asas kepada perancangan latihan pembangunanprofesionalisme guru tadika Islam.