PEMBANGUNAN APLIKASI SMARTEC SEBAGAI BAHAN BANTU MENGAJAR BAGI KURSUS DET20033 ELECTRICAL CIRCUIT DI POLITEKNIK KOTA KINABALU - Shalizan Bin Kadir; Ts.Zulkifli Md Yunus (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Smart EC dihasilkan sebagai salah satu alat bantu mengajar bagi kursus â€œElectricalCicruitâ€ di Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Politeknik Kota Kinabalu. Penghasilan aplikasipembelajaran secara digital ini timbul selaras dengan dasar kerajaan ke arah pembelajaranabad ke 21 (PAK21) dan Revolusi Industri 4.0 (R1 4.0). Tambahan pula dengan situasi masakini di mana hampir seluruh dunia dilanda gelombang pandemik COVID-19 yang telahberterusan lebih dari setahun. Disebabkan wabak ini, kepentingan pembelajaran secara digitalsemakin mendesak bagi memastikan keseluruhan proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP)terus relevan. Dengan kaedah pembelajaran ini, proses pembelajaran tidak perlu secarabersemuka sekali gus mengurangkan risiko penularan wabak COVID-19. Dengan penghasilannota ini juga, ia menyokong konsep pembelajaran secara maya dan pembelajaran kendiripelajar. Oleh itu objektif utama penghasilan aplikasi â€œSmart ECâ€ ini adalah untukmemudahkan pelajar dan mengulangkaji tanpa perlu bersemuka secara langsung. Aplikasiâ€œSmart ECâ€ ini dapat diakses melalui telefon pintar dan saiz failnya juga adalah kecil dantidak memerlukan telefon pintar yang canggih. Aplikasi pembelajaran secara digital ini bolehditambahbaik dengan penambahan unsur-unsur â€œAugmented Realityâ€ bagi menambah minatdan keberkesanan semasa sesi pembelajaran kendiri. Kesimpulannya aplikasi ini sangatmembantu dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran di samping menggalakkan budayainovasi dikalangan tenaga pengajar