KESEDIAAN KE ARAH MENJADI AKAUNTAN PROFESIONAL: KAJIAN KE ATAS PELAJAR PERAKAUNAN - Siti Hafsah Binti Taip (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Untuk menjadi akauntan bertauliah atau akauntan profesional, seseorang perlumempunyai sijil profesional. Oleh yang demikian objektif penyelidikan ini adalah untuk menilaitahap kesediaan pelajar Diploma Perakaunan untuk mendapatkan sijil profesional sebagaipersediaan ke arah menjadi akauntan profesional. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatifuntuk membentangkan analisis deskriptif berkaitan dengan kesediaan pelajar untukmendapatkan sijil perakaunan profesional. Sampel kajian ini adalah seramai 262 pelajarperakaunan di Politeknik Kota Kinabalu. Data diperoleh daripada soal selidik denganmenggunakan teknik pensampelan rawak mudah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ramaipelajar bersedia untuk mendapatkan sijil profesional disebabkan pelbagai faktor. Berdasarkankepada nilai purata min, tahap kesediaan mereka adalah pada tahap sederhana. Hasilpenyelidikan ini diharapkan dapat memberi gambaran kepada program perakaunan diPoliteknik Malaysia dan badan profesional seperti Institut Akauntan Bertauliah untukmerangka strategi untuk mencapai bilangan akauntan yang dikehendaki di negara ini. Disamping itu, agensi kawal selia boleh menggunakan penemuan ini sebagai asas untukmembangunkan dasar yang boleh membimbing pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi agarberada di atas landasan yang betul. Badan profesional juga boleh menggunakan penemuan inisebagai asas untuk menjadikan profesion perakaunan ini lebih menjadi pilihan.