KEBERKESANAN KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (PdP) DALAM MENINGKATKAN KBAT MURID: SATU KAJIAN SISTEMATIK REVIEW & META ANALISIS - Nik Zatul-Iffah bt N Mohd Nabil (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
KBAT (Kemahiran Berfikir aras Tinggi) merupakan kemahiran yang sangatdiperlukan di peringkat sekolah bagi mendidik kemampuan berfikir di luar kotak dalamkalangan murid. Kajian sistematik review dan analisis meta ini bertujuan untuk mengkaji polakajian berkenaan kesan kaedah atau pendekatan pengajaran dan pembelajaran (PdP) dalammeningkatkan KBAT di kalangan para murid. Dua puluh kajian dipilih dan tujuh belas saizkesan dikira untuk mengkaji kesan kaedah dalam meningkatkan KBAT murid. Saiz kesanterbesar adalah di peringkat sekolah menengah iaitu 0.98. Kajian ini dilakukan ke atas lebihdaripada 500 sampel kajian (2015 hingga 2020) dan hanya 20 kajian sahaja menepati objektif.Dapatan kajian menunjukkan kesemua artikel kajian mengkaji keberkesanan kaedah PdPdalam meningkatkan KBAT murid selain mengkaji hubungan antara pemboleh-pembolehubahlain (9 artikel). Hasil kajian mendapati kesan kaedah Pdp telah meningkatkan KBAT danmemberi impak yang sangat besar kepada murid terutamanya perubahan positif dari segi tahappencapaian, penguasaan, pandangan dan minat murid terhadap sesuatu subjek.