PERBANDINGAN KURIKULUM SARJANA MUDA PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK (SMPAKK) ANTARA DUA UNIVERSITI SWASTA DI MALAYSIA - Peter Ong; Christina Sim Pei Pei; Md Jais Ismail (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Struktur kurikulum pendidikan awal kanak-kanak di peringkat universiti merupakanaspek yang sangat penting demi melahirkan graduan berkualiti dan berkemahiran dalambidang ini. Hal ini seterusnya menyumbang ke arah landskap pendidikan awal kanak-kanakkomprehensif dan holistik seiring dengan matlamat pendidikan negara. Kajian ini bertujuanuntuk membanding kurikulum pendidikan awal kanak-kanak antara dua universiti swasta diMalaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan kajian kes di mana sampel kajian terdiridaripada dua orang ketua program bagi kursus Sarjana Muda Pendidikan Awal Kanak-kanak(SMPAKK). Subjek berkhidmat di dua buah universiti swasta di Wilayah Persekutuan KualaLumpur dan Selangor. Pengumpulan data menggunakan temu bual mendalam secara semiberstruktur yang melibatkan tiga soalan yang telah melalui proses validasi. Data temu bualdianalisis melalui kaedah tematik di mana respon daripada subjek kajian direkod danditranskripsi dalam bentuk verbatim. Data kemudian diproses dan diterjemah ke dalam bentukteks. Dapatan kajian menunjukkan struktur kurikulum bagi kedua-dua universiti adalahberbeza. Didapati tempoh masa pengajian, yuran pengajian dan kos pengurusan di UniversitiA adalah lebih baik berbanding Universiti B. Universiti A menawarkan tempoh pengajian yangsesuai dengan kredit bagi kursus yang ditawarkan, yuran pengajian yang berpatutan serta kospengurusan yang menjimatkan. Ketiga-tiga faktor ini telah menjadikan Universiti A sebagaipilihan pelajar. Penyelidik mencadangkan supaya kajian berkaitan faktor pengukuhan bidangpendidikan awal kanak-kanak di universiti awam dan swasta dijalankan pada masa hadapan.