PERSEPSI IBUBAPA TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DARI RUMAH (PDPR) BAGI MATAPELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM SEKOLAH RENDAH - Ahmad Aimran Abdul Razak; Muhammad Daoh; Norazly Nordin (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Ekoran dari pandemik covid-19 sekitar tahun 2020 yang lalu, KementerianPendidikan Malaysia telah mengumumkan sesi pengajaran dan pembelajaran dilakukan dirumah secara atas talian (PDPR). Walaupun begitu, terdapat juga beberapa faktor yangmengakibatkan ketidakpuasan hati ibu bapa ketika sesi PDPR dijalankan. Oleh itu, objektifkajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap kepuasan ibu bapa. Mengetahui faktorketidakpuasan hati ibu bapa terhadap PDPR dan mengetahui pandangan dan cadangan ibubapa terhadap PDPR Pendidikan Islam Sekolah Rendah. Kajian ini berbentuk tinjauan denganmenggunakan kaedah kuantitatif melalui edaran borang soal selidik secara atas talian untukmengumpul data daripada ibu bapa. Analisis data secara deskriptif dan inferensi dilakukandengan menggunakan perisian Statistical Package for the Social Science (SPSS) versi 26.Dapatan kajian mendapati bahawa ibu bapa menunjukkan tahap kepuasan yang sederhanatinggi (3.72) terhadap PDPR. Namun terdapat juga beberapa faktor yang menyukarkan prosesPDPR dijalankan dengan baik. Justeru, persediaan daripada ibu bapa sebelum memulakansesi PDPR amat penting bagi memastikan aktiviti pengajaran dan pembelajaran berjalandengan lancar.