AMALAN KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL GURU BESAR DENGAN KEPUASAN KERJA GURU DI SEKOLAH RENDAH DI DAERAH KOTA SETAR - Anita Ahmad; Profesor Madya Dr Mohd Izham Bin Hj Mohd Hamzah (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Kepimpinan instruksional ialah gaya kepimpinan yang penting untuk digunakandalam pentadbiran dan pengurusan sekolah kerana ia membolehkan guru besar menyesuaikandiri dengan perubahan, terutamanya yang menjejaskan kepuasan kerja guru. Tujuan kajian iniadalah untuk menghubungkait teknik kepimpinan instruksional guru besar dengan kepuasankerja guru sekolah rendah di daerah Kota Setar. Pengkaji menggunakan kaedah kajiantinjauan yang bersifat kuantitatif dan menggunakan borang e-tinjauan untuk menilai kesahandan kebolehpercayaan. Pengkaji memperoleh nilai = 0.98 untuk kedua-dua kesahan dankebolehpercayaan. Data dikumpul menggunakan teknik persampelan rawak mudah daripadapopulasi guru di 104 buah sekolah rendah di daerah Kota Setar, dengan saiz sampel seramai341 orang. Untuk menangani isu kajian yang dipilih, statistik deskriptif dan inferensidigunakan. Secara keseluruhannya, kajian ini menemui perkaitan yang kukuh antara amalankepimpinan instruksional guru besar dengan kepuasan kerja guru di sekolah rendah di daerahKota Setar (n = 341, r =.951, p = 0.00, p0.05). Kajian ini mencadangkan gaya kepimpinaninstruksional guru besar memberi kesan kepada kepuasan kerja guru semasa menjalankantugas. Implikasi kajian adalah diharapkan KPM melalui dasar pelantikan guru besar dapatmemberi input kepada pemimpin sekolah tentang amalan kepimpinan instruksional yangberkaitan secara langsung dengan peningkatan kualiti pengajaran guru. JPN, PPD, dansekolah boleh mengenal pasti halangan utama kepuasan kerja guru sebagai pengukuhanstandard akademik melalui pemantauan rapi oleh guru besar dan lawatan berkala olehpegawai PPD dan JPN, serta pemberian insentif kepada guru, terutamanya melalui kriteriakenaikan pangkat yang lebih telus . Selain itu, guru besar lebih mudah menerima perubahandan mampu meningkatkan kepuasan kerja guru. Selain itu, kajian ini perlu diperluaskan untukmerangkumi lebih banyak sekolah kebangsaan, SJKC, dan SJKT di seluruh negara bagimengkaji ciri tambahan kepuasan kerja guru. Kesimpulannya, amalan kepimpinan instruksional guru besar memberi impak yang besar terhadap kepuasan kerja guru di daerahKota Setar.