PENGURUSAN PELAJAR SISWAZAH ANTARABANGSA USIM PASCA COVID-19: ANALISIS PANDANGAN PELAJAR - Zainur Rijal Abdul Razak; Fauziah Hassan; Amir Shaharuddin (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Penularan wabak Covid-19 telah memberi impak kepada corak kehidupanmasyarakat dunia secara keseluruhannya. Kemuncaknya pada sekitar penghujung tahun 2020ini apabila hampir 4 billion manusia atau separuh dari penduduk dunia menghadapi‘lockdown’ atau kawalan pergerakan di rumah atau di pusat kuarantin. Hal ini telah memberikesan secara keseluruhan kepada pergerakan antarabangsa masyarakat dunia atas apa jugatujuan sama ada untuk pelancongan, perniagaan mahupun pendidikan. Meskipun semuanegara akan menarik semula arahan kawalan pergerakan ini apabila keadaan pulih, namun,norma kehidupan masyarakat dunia tidak akan kembali seperti sedia ada untuk tempoh yanglama. Impak negatif Covid-19 ini tidak terkecuali di peringkat pengajian tinggi termasuklahpelajar antarabangsa yang terpaksa menghadapi PdP secara online sepenuhnya. Kesukaranyang dihadapi golongan pelajar ini mungkin tidak diberi perhatian khusus memandangkanmereka merupakan minoriti di universiti. Justeru, kajian ini bertujuan mendapatkanpandangan pelajar siswazah antarabangsa terhadap kesediaan dan pengalaman mereka dalammengharungi cabaran PdP ketika pandemik. Dapatan dari data kuantitatif ini dijadikan asasuntuk mencadangkan dasar pengurusan pelajar siswazah antarabangsa pasca pandemik.Kajian ini mendapat maklumat yang diperlukan melalui kaedah soal selidik yang diedarkankepada 130 pelajar siswazah antarabangsa semasa yang sedang mengikuti pengajian sarjanadan doktor falsafah di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Hasil kajian menunjukkanbahawa walaupun sebahagian besar pelajar antarabangsa siswazah di USIM tidakmenghadapi masalah besar dalam mengikuti PdP online ketika pandemik Covid-19 ini. Namun,minoriti pelajar juga perlu diberi perhatian agar tiada pelajar tercicir dari mengikutipengajian. Kajian juga menunjukkan aspek kebajikan dan kebolehcapaian fasiliti menjadi isuutama yang perlu ditangani pihak universiti.