IMPLIKASI PROJEK PELAJAR TERHADAP TAHAP PEMIKIRAN KRITIKAL DALAM KALANGAN PELAJAR POLITEKNIK KOTA KINABALU - Mohd Zulmajdi Rafidi Bin Zaidin; Siti Aminah Binti Abd Halim (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Matlamat utama projek inovasi dalam kalangan pelajar Politeknik adalah untukmenerapkan pemikiran kritis dalam kalangan pelajar dalam proses pembangunan sesuatuprojek inovasi. Namun begitu, berdasarkan kepada tinjauan ke atas projek pelajar, didapatipelajar masih gagal menghasilkan projek pelajar yang penuh penerapan inovasi dan kreativiti.Ini menimbulkan persoalan sejauh mana projek pelajar telah membina kemahiran pemikirankreatif dalam kalangan mereka. Justeru itu, objektif kajian ini dilaksanakan adalah untukmenilai sejauh mana projek inovasi pelajar dapat membentuk kemahiran pemikiran kritikaldalam kalangan pelajar. Sampel kajian diambil daripada 38 pelajar dari Jabatan KejuruteraanMekanikal, Politeknik Kota Kinabalu. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif menggunakankaedah soal selidik di mana data yang dikumpul akan dianalisis bagi mendapatkan nilai skormin dengan menggunakan instrumen perisian SPSS. Secara keseluruhannya, didapati tahapkemahiran pemikiran kritis dalam kalangan pelajar politeknik adalah berada pada tahapsederhana berdasarkan kepada bacaan nilai skor min di bawah 4.00. Dapatan daripada kajianini akan membantu pengurusan Politeknik yang berkenaan supaya tindakan susulan dapatdilakukan bagi meningkatkan lagi tahap pemikiran kritis di kalangan pelajar Politeknik.