FEMININ SAKRAL SERI RAMA, LAKSAMANA DAN SITI DEWI DALAM WAYANG KULIT KELANTAN - Fara Dayana Mohd Jufry (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Wayang Kulit Kelantan (WKK) merupakan salah satu teater tradisional yang seringdipersembahkan di Kelantan suatu ketika dahulu. Kajian ini memilih repertoir yang digunakandalam persembahan WKK,iaitu epik Ramayana untuk menggariskan elemen feminin sakral tigawatak, Seri Rama, Laksamana dan Siti Dewi. Antara ciri-ciri feminin yang dominan dalamketiga-tiga watak WKK ialah penyayang, tidak menggunakan bahasa kasar, belas kasihan,bercakap lemah lembut, sensitif dengan keperluan orang dan memahami. Ciri-ciri feminin iniyang meletakkan watak-watak tersebut menghampiri sakral. Kajian ini penting untukperkembangan ilmu dalam meneliti sifat dan latar belakang watak-watak halus WKK. Olehyang demikian, kaedah etnografi diguna pakai untuk mencapai objektif menjustifikasi bahawaciri-ciri feminin dalam Seri Rama, Laksamana dan Siti Dewi merupakan suatu simbol statusfeminin sakral. Kajian ini menggunakan komponen feminin sakral untuk menggariskan statusSeri Rama, Laksamana dan Siti Dewi melalui ciri-ciri feminin watak. Oleh yang demikian,kajian ini telah dapat memperkembangkan ilmu dengan membuka pandangan positif parasarjana terhadap teater tradisional yang telah menggunakan konsep femininiti