AMALAN KEPEMIMPINAN INSTRUKSIONAL GURU BESAR UNTUK MENINGKATKAN PENCAPAIAN AKADEMIK MURID YANG TERPINGGIR - Ong Yi Rong; Dr. Muhammad Bin Hussin (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Masalah kajian yang ditangani dalam kajian kes kualitatif ini ialah keperluan untukmemahami amalan kepemimpinan instruksional guru besar sekolah rendah yang menyokongmurid yang terpinggir dari segi akademik. Amalan kepemimpinan instruksional untuk"menutup jurang pencapaian" adalah sangat mustahak untuk didokumentasikan, supayaamalan terbaik dapat diserlahkan dan disebarkan di antara institusi pendidikan yangmenghadapi cabaran serupa. Kerangka konseptual teori pengurusan instruksional guru besaradalah digunakan untuk meneroka kepemimpinan instruksional melalui 3 dimensi: mengurusprogram instruksional, menentukan misi sekolah, dan memupuk pencapaian akademik. Temuramah separa berstruktur dan analisis tematik telah dilakukan untuk mengumpulkan danmenganalisis data daripada 11 orang guru besar sekolah rendah sebagai tindak balas kepadapertanyaan penyelidikan mengenai sokongan untuk murid yang terpinggir dari segi akademik.Data telah dianalisis dengan meninjau respons wawancara dan menetapkan kod untukmengenal pasti tema umum. Tema yang dihasilkan adalah: (a) guru besar memupukpencapaian akademik dengan meningkatkan kualiti guru dan menggunakan analisis data, (b)guru besar menggunakan perancangan strategik dan penglibatan masyarakat untukmenentukan misi dan visi sekolah, dan (c) guru besar melaksanakan dan memantau sokonganinstruksional murid apabila kurikulum berkualiti tinggi dilaksanakan di dalam bilik darjah.Menyokong murid yang terpinggir dari segi akademik di peringkat sekolah rendahmendatangkan implikasi terhadap perubahan sosial, termasuk membangunkan asas yang kuatuntuk menyokong peningkatan kadar pengijazahan, mengurangkan kadar keciciran sekolah,dan populasi terpinggir adalah lebih bersedia untuk menjadi anggota masyarakat arus perdanayang produktif.