CABARAN PEMBELAJARAN DARI RUMAH: TINJAUAN KE ATAS PELAJAR KOLEJ KOMUNITI BEAUFORT - Siti Norazian Miskam; Siti Wahidah Arris; Dicky Wiwittan Toto Ngadiman (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Pembelajaran dari rumah iaitu secara atas talian merupakan pendekatan baru yangdigunakan oleh hampir semua institusi pendidikan masa kini bersesuaian dengan situasiPandemik Covid- 19 yang sedang melanda dunia. Namun begitu beberapa aspek perlu ditelitibagi mengetahui apakah cabaran sebenar yang dihadapi oleh pelajar. Kajian ini dijalankanbagi meninjau cabaran tahap pembelajaran dari rumah ke atas pelajar Kolej KomunitiBeaufort, Sabah (KKBS). Responden kajian ini terdiri daripada 103 orang pelajar dari KolejKomuniti Beaufort, Sabah yang terdiri adalah daripada program-program yang ditawarkan diKKBS iaitu Program Kulinari, Program Operasi Perhotelan dan Program Teknologi Elektrik.Teknik pensampelan mudah digunakan bagi mengumpul data. Instrumen kajian yangdigunakan adalah borang soal selidik yang mengandungi 20 item soalan dan dibina melaluiGoogle Form. Soalan kajian ini diedarkan menggunakan medium WhatsApp rasmi pelajar.Analisis kajian ini menggunakan Perisian Statistical Package for the Social Sciences (SPSS)V.22 untuk mendapatkan nilai skor min. Hasil kajian menunjukkan item kekurangan aksesinternet yang mencukupi menjadi cabaran utama kepada pelajar sepanjang belajar dari rumah(BDR) dengan skor min sebanyak 2.78, dan cabaran kedua tertinggi dihadapi pelajar adalahaspek penumpuan lebih untuk pembelajaran dalam talian dengan bacaan skor min kedua iaitu2.71. Walau bagaimanapun, kesemua hasil item penilaian menunjukkan cabaran pembelajarandari rumah di kalangan pelajar KKBS berapa pada tahap yang rendah. Dapatan kajian inimembolehkan pihak institusi, jabatan dan kementerian merancang dan menyediakan pelantindakan yang bersesuaian mengikut keperluan pelajar bagi mengelakkan isu-isu negatif yangboleh membawa kepada ketidakcapaian hasil pembelajaran dan masalah kendiri pelajarberlarutan dengan lebih parah.