KEPIMPINAN DISTRIBUTIF DALAM PERSPEKTIF PENGURUSAN PENDIDIKAN - Siva Rabindarang; Vimala Arjunan (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Perkembangan dalam pendidikan memerlukan kepimpinan berprestasi tinggi sertaberkualiti. Tuntutan semasa dalam kepimpinan menuntut pemimpin yang dapat bekerjabersama-sama dengan semua dalam organisasi. Justeru, amalan kepimpinan distributifdiketengahkan dalam pengurusan pendidikan kerana bersesuaian dan selaras dengan tuntutansemasa. Kepimpinan distributif digariskan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan (PPPM)2013 – 2025 dalam anjakan ke-5. Amalan kepimpinan distributif meningkatkan kualiti dalampengurusan pendidikan dan melonjakkan prestasi organisasi. Artikel ini membincangkankeberkesanan amalan kepimpinan distributif dalam perspektif pengurusan pendidikan. Kajianini adalah berbentuk soroton literatur yang merungkaikan kepimpinan distributif dalamperspektif pengurusan pendidikan. Perbincangan dengan merungkai sorotan literaturmenunjukkan bahawa amalan kepimpinan distributif dalam pengurusan pendidikan adalahberkesan dan dapat meningkatkan kecemerlangan organisasi. Kesimpulannya, amalankepimpinan distributif meningkatkan keberkesanan dan membantu melonjakkan prestasi sertakecemerlangan dalam pengurusan pendidikan.