HUBUNGAN PENGUASAAN JAWI DENGAN PROSES PENGAJARAN GURU DI SEKOLAH RENDAH - Muhamamad Haiy Rosman; Mohd Isa Hamzah (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan penguasaan jawi dengan prosespengajaran guru di sekolah rendah. Kajian ini juga bertujuan untuk mengkaji perbezaanpenguasaan Jawi guru dan perbezaan proses pengajaran Jawi guru berdasarkan ciridemografi. Sebilangan besar sekolah menghadapi masalah berkaitan dengan kemahiranmengajar guru. Sebilangan besar murid tidak dapat membaca jawi dengan baik dan inimenyebabkan minat mereka rendah untuk mempelajari subjek pendidikan Islam. Kemorosotankemahiran jawi turut memberi kesan yang besar terutama dari aspek pembacaan danpenghayatan Al-Quran dan buku yang menggunakan tulisan jawi. Pendekatan kuantitatifmelalui kaedah tinjauan dipilih oleh pengkaji untuk mendapat dan memperoleh keteranganyang lebih muktamad. Satu set soal selidik yang dibentuk oleh penyelidik telah digunakandalam kajian ini Sampel populasi kajian ini adalah 100 orang guru sekolah rendah yangmengajar mata pelajaran Pendidikan Islam di bawah pentadbiran PPD Klang untuk diwakilidalam kajian ini. Data dianalisis secara deskriptif dan inferensi (ANOVA Sehala dan KorelasiPearson) bagi menguji hipotesis-hipotesis kajian. Dapatan kajian menunjukkan terdapathubungan yang signifikan antara variabel-variabel kajian (r=0.652, p=.005). Dapatan kajianjuga menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan penguasaan jawi guru berdasarkantahap kelayakan professional dan tempoh pengalaman mengajar. Juga terdapat perbezaanyang signifikan proses pengajaran guru berdasarkan tempoh pengalaman mengajar guru.Secara umumnya kajian ini juga menunjukkan penguasaan jawi guru-guru adalah pada tahapyang baik. Diharapka