NORMA BAHARU: ISU PEMBANGUNAN SISTEM MAKLUMAT GEOGRAFI (GIS) DALAM PENENTUAN TABURAN PANDEMIK COVID-19 DAN KESAN TERHADAP SOSIODEMOGRAFI DI MALAYSIA - Mohd Sahrul Syukri Yahya; Edie Ezwan Mohd Safian; Megat Mohd Safwan Yahya (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Pandemik COVID-19 yang melanda dunia pada akhir tahun 2019 telah memberikesan yang sangat mendalam kepada ekonomi dan sosial. Di negara Malaysia telahmenunjukkan peningkatan kes yang positif, sembuh dan kematian yang signifikan hari demihari. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN)merupakan agensi kerajaan yang berperanan dalam mengawal, memantau dan memberikanmaklumat terkini terhadap setiap kes pandemik yang berlaku di negara ini. Kerajaan juga telahmemperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara berperingkat bagi membendungpenularan wabak pandemik ini. Sistem Maklumat Geografi (GIS) merupakan satu sistem yangmemproses dan menghasilkan satu taburan pemetaan yang menarik dan mudah untuk difahamioleh masyarakat. Data yang diperoleh bermula dari bulan Mac sehingga Ogos 2020 bagimenilai taburan pemetaan dan analisis statistik deskriptif. Kajian ini juga dijalankan bagimenilai kesan terhadap sosiodemografi iaitu umur dan jantina, lokasi, pendidikan, sikap danpengetahuan serta status sosial ekonomi (pendapatan).