PEMBELAJARAN BAHASA MELALUI PEMBELAJARAN BERASASKAN PERMAINAN: SATU KAJIAN META-ANALISIS DAN TINJAUAN SISTEMATIK - Mohd Ridzwan Che Harun; Dr Nurfaradila Mohd Nasri (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) kini menjadi garis ukur yang penting dalam duniapendidikan di seluruh dunia. Pendidikan untuk menyediakan rakyat bagi menghadapi IR4.0 iniamat perlu diambil kira oleh barisan pelaksana dasar pendidikan agar murid yang terhasiladalah murid yang menguasai kemahiran berfikir secara kritis, kreatif dan menguasaikemahiran penyelesaian masalah. Pembelajaran Berasaskan Permainan (PBP) merupakansuatu kaedah yang menggabungkan kaedah belajar sambil bermain yang diaplikasikan dalampedagogi guru sewaktu melaksanakan sesi pengajaran. Melalui pendekatan bermain, darisudut psikologi murid tidak menyedari bahawa proses pembelajaran sedang berjalan. Olehsebab yang demikian, pengkaji melaksanakan Sistematic Review dan meta-analisis dalammelihat pengaplikasian Kaedah Pembelajaran Berasaskan Permainan (PBP) dan manfaatnyakepada pengajaran dan pembelajaran matapelajaran bahasa. Kaedah PRISMA (PreferredReporting Items for Systematic reviews and Meta-Analyses) yang merangkumi sumberdaripada Scopus, Web of Science, ERIC, Emerald dan Google Scholar diaplikasikan dalammelaksanakan Proses Systematic Review dengan menetapkan kriteria pemilihan danpengecualian. Hasilnya 20 kajian yang berkaitan PBP dan bahasa telah diteliti. Analisisterhadap kesemua kajian akan dilaporkan dalam dua tahap analisis iaitu Analisis terhadapSaiz Kesan (Effects Size) dan juga Analisis terhadap Fasilitattor kajian bagi melihatpersamaan dan jurang antara kajian