KAJIAN META ANALISIS: KEBERKESANAN PEMBELAJARAN KOPERATIF TERHADAP MOTIVASI PEMBELAJARAN MURID - Ummi Salehah Hamzah; Nurfaradilla Mohamad Nasri (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2020)
Pembelajaran koperatif merupakan pembelajaran abad ke 21 yang berpusatkanmurid yang melibatkan penglibatan murid secara aktif manakala guru sebagai fasilitator untukmemberi bimbingan, nasihat dan dorongan bagi mencapai matlamat pembelajaran. Menyedarikepentingan pembelajaran koperatif, kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk mengkaji polakajian keberkesanan pembelajaran koperatif terhadap motivasi pembelajaran murid dariperingkat sekolah rendah hingga ke peringkat universiti. Kajian ini dilakukan ke atas 18 kajiandari tahun 2014 sehingga 2019. Daripada 18 kajian didapati 8 kajian mempunyai saiz kesanterhadap motivasi pembelajaran murid. Ukuran saiz d= 0.73 adalah ukuran kesan saiz yangdidapati dari pelajar universiti, manakala ukuran saiz d=0.87 dikesan dari murid sekolahrendah dan sekolah menengah. Ini telah menunjukkan keberkesanan pembelajaran koperatifterhadap motivasi pembelajaran murid yang mempunyai hubungan yang positif dan signifikanantara kumpulan rawatan yang menggunakan kaedah pembelajaran koperatif berbandingkumpulan kawalan yang menggunakan kaedah pembelajaran tradisional. Dapatanmenunjukkan, pembelajaran koperatif lebih berjaya meningkatkan motivasi murid berbandingkaedah tradisonal. Oleh yang demikian, kajian lanjutan tentang keberkesanan pembelajarankoperatif terhadap motivasi perlu dilakukan dengan menggunakan lebih banyak lagi artikeldan sampel kajian dalam penelitian meta analisis supaya data yang diperoleh lebih luas,lengkap dan lebih tepat.