PELANCONGAN GUNUNG: SUATU TINJAUAN KONSEPTUAL DAN PEMBANGUNANNYA DI MALAYSIA - Jabil Mapjabil; Arnold Samih (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2020)
Pelancongan merupakan salah satu industri yang besar, pantas berkembang danmenyediakan peluang pekerjaan yang banyak di serata dunia. Kini, banyak negara telahmemajukan industri pelancongan sebagai sektor utama penjana pendapatan negara. DiMalaysia, industri pelancongan muncul pada akhir tahun 1960. Kerajaan Malaysia telahmembangunkan industri pelancongan untuk memenuhi beberapa objektif seperti meningkatkanpendapatan dalam pertukaran mata wang asing, meningkatkan peluang pekerjaan danpendapatan rakyat, menggalakkan pembangunan kawasan, mempelbagaikan ekonomi danmeningkatkan hasil kerajaan. Sehingga kini, sektor ini terus menjadi sumber utama tukaranmata wang asing negara. Pelancongan gunung ialah semua aktiviti pelancongan di kawasanpergunungan. Bentuk muka bumi tanah tinggi di kawasan pedalaman Malaysia menjadi faktorutama pembangunan pelancongan gunung negara. Aktiviti pelancongan gunung dapatmeningkatkan status ekonomi dan sosial penduduk melalui penyediaan peluang pekerjaan danpendapatan dalam sektor perkhidmatan, pengukuhan tradisi dan budaya pribumi sertamenyediakan aktiviti rekreasi sepanjang tahun. Dalam konteks pelancongan gunung diMalaysia, isu pembangunan kawasan tanah tinggi sebagai kawasan pelancongan telah banyakdikaji. Walau bagaimanapun, istilah pelancongan gunung masih terlalu asing digunakan olehmana-mana penyelidik tempatan. Sorotan konsep dan teoritikal ini diharap menjadi asas danrujukan berguna untuk pengkajian lanjutan tentang pelbagai isu berkaitan pelancongangunung di Malaysia.