KESEDARAN DAN PENGLIBATAN KOMUNITI TEMPATAN DALAM MEMBANGUNKAN PRODUK PELANCONGAN LUAR BANDAR DI DAERAH KOTA MARUDU, SABAH - Jemmy Amanda Sipatau; Jabil Mapjabil; Ubong Imang (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2020)
Daerah Kota Marudu memiliki pelbagai sumber semula jadi dan budaya yangberpotensi dibangunkan sebagai tarikan pelancongan luar bandar. Namun begitu, masalahseperti kurang tahap pengetahuan dan kemahiran komuniti tempatan menyebabkan berlakuketerbatasan penglibatan komuniti seterusnya potensi produk pelancongan yang ada tidakdapat dibangunkan secara optima. Artikel ini meneliti tentang kesedaran dan penglibatankomuniti tempatan dalam membangunkan produk pelancongan luar bandar di daerah KotaMarudu, Sabah. Kaedah kajian yang digunakan adalah kaedah kuantitatif dengan mengedarborang soal selidik sebanyak 282 di empat buah kampung dalam daerah Kota Marudu iaituKampung Minansad, Kampung Tegudon, Kampung Tonsom dan Kampung Tulid. Terdapat duaaspek kategori utama penglibatan komuniti dalam membangunkan produk pelancongan luarbandar iaitu aktif dan pasif. Dalam konteks Kota Marudu, kajian pembangunan pelanconganluar bandar perlu dilakukan bagi mengenal pasti tahap kesedaran dan penglibatan komunitidalam membangunkan produk pelancongan luar bandar di daerah tersebut. Ringkasnya,pelbagai inisiatif dan dasar perlu dijalankan secara praktikal serta holistik agar pelanconganluar bandar di daerah ini terus maju dan berdaya saing.