KESAN AMALAN GAYA KOMUNIKASI MENGAWAL OLEH PENGETUA WANITA: SATU PERSPEKTIF - Emma binti Tingkas; Syahruddin Awang Ahmad (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2020)
Salah satu ciri untuk menjadi pemimpin yang baik adalah dengan mengamalkan gayakomunikasi yang difikirkan sesuai berdasarkan persoalan tentang Siapa, Di mana, Bagaimana.Pengetua wanita merupakan golongan yang tidak terlepas daripada berhadapan dengan isu ditempat kerja melibatkan organisasi dan juga karenah warga didalamnya. Gaya komunikasimerupakan satu tool yang digunakan dalam memastikan kelancaran pentadbiran organisasisekolah dan juga untuk menangani sebarang permasalahan yang timbul. Responden kajianterdiri daripada seorang pengetua wanita sebuah sekolah menengah yang terdapat dalamdaerah Tuaran serta lebih kurang 40 orang guru yang bertugas di sekolah tersebut. KaedahTemubual Mendalam dan Tinjauan Soal Selidik telah dijalankan untuk mengenalpasti gayakomunikasi yang diamalkan oleh pengetua wanita terbabit. Konsep kajian adalah berteraskankepada enam gaya komunikasi oleh Tubbs dan Moss dalam buku yang bertajuk HumanCommunication (2008). Hasil kajian mendapati pengetua wanita cenderung untukmengamalkan antara gaya komunikasi yang dianggap dominan iaitu Gaya KomunikasiMengawal biarpun terdapat dua lagi bentuk gaya komunikasi yang turut mencatatkan mintinggi namun untuk kertas kerja ini kupasan tertumpu kepada Gaya Komunikasi Mengawal.Kajian ini juga turut membincangkan kesan pengaplikasian gaya komunikasi oleh pengetuawanita berdasarkan daripada perspektif golongan subordinat