BUDAYA KERJA DALAM KALANGAN STAF SOKONGAN DI IPG KAMPUS ILMU KHAS, KUALA LUMPUR - Syed Ismail Syed Mustapa; Ahmad Subki Miskon; Mohd Jim Hamzah; Edaham Ismail; Rohana Jalani (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2020)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji budaya kerja dalam kalangan staf sokongan diIPG Kampus Ilmu Khas (IPGKIK), Kuala Lumpur. Sampel kajian ini terdiri daripada 27 orangstaf sokongan yang bertugas di pelbagai Unit dan Jabatan di IPGKIK. Kajian ini menggunakanmixed method dengan menjadikan pendekatan kuantitatif melalui instrumen soal selidiksebagai rujukan utama. Dapatan kajian menunjukkan bahawa secara keseluruhannya prestasikerja staf sokongan IPGKIK berada pada tahap tinggi dengan cacatan min 4.13. Seterusnyadapatan kajian juga menunjukkan bahawa motivasi kerja dan komitmen kerja staf sokonganIPGKIK berada pada tahap sederhana tinggi dengan masing-masing mencatatkan min 3.92.dan 3.98. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa 59.3% (16 orang) telah menyatakanbahawa latihan yang mereka terima adalah mencukupi dalam melaksanakan tugasan sehariandan 81.5% (22 orang) menyatakan bahawa latihan yang dilaluinya menyumbang kepadapeningkatan kemahiran kerja. Seterusnya pengkaji mencadangkan agar pihak pengurusanIPGKIK berusaha untuk meningkatkan motivasi kerja dan komitmen kerja dalam kalangan stafsokongan di kampus dengan mengadakan kursus-kursus motivasi yang sesuai dengankeperluan dalam perkhidmatan. Pihak pengurusan juga disaran agar menyusun semulapenempatan staf sokongan di kampus agar mereka mendapat suasana kerja yang berlainandan seterusnya dapat meningkatkan motivasi dan komitmen kerja masing-masing demimeningkatkan prestasi institusi.