Analisis tahap kepuasan penghuni asrama terhadap persekitaran pembelajaran serta kesannya terhadap prestasi akademik pelajar - Nik Lah, Nik Ahmad Farizan (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kolej kediaman bukan sahaja berfungsi sebagai tempat tidur, namun sangat penting dalam membentuk pengurusan belajar dalam kalangan pelajar. Walaupun begitu, ianya bergantung kepada sejauh mana kolej kediaman tersebut mampu memberikan sokongan kepada pembelajaran penghuninya. Berdasarkan kepada isu ini, objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti tahap kepuasan penghuni kolej kediaman yang disediakan oleh Politeknik Besut Terengganu terhadap persekitaran pembelajaran, dan sejauh mana tahap kepuasan persekitaran pembelajaran mampu memberi kesan terhadap prestasi akademik mereka. Seramai 184 pelajar daripada tiga program di Politeknik Besut Terengganu iaitu Diploma Reka Bentuk Fesyen Batik, Diploma Reka Bentuk Kraf dan Diploma Teknologi Maklumat mengambil bahagian dalam kajian ini. Instrumen kajian yang digunakan adalah soal selidik. Analisis kajian ini menggunakan analisis deskriptif untuk mengukur tahap persetujuan pelajar terhadap item kajian dalam borang soal selidik berdasarkan nilai min. Berdasarkan kepada analisis yang dijalankan, majoriti responden sangat berpuas hati terhadap persekitaran pembelajaran di kolej kediaman Politeknik Besut Terengganu. Secara puratanya, tahap kepuasan adalah pada tahap yang tinggi (min 4.126). Item yang memperoleh skor min tertinggi (min 4.418) adalah bilik tidur di asrama, di mana responden bersetuju bahawa bilik tidur mereka adalah selesa untuk aktiviti pembelajaran. Manakala bagi kesan terhadap pembelajaran, majoriti pelajar juga bersetuju bahawa tinggal di kolej kediaman kampus meningkatkan prestasi akademik mereka. Secara puratanya, tahap kepuasan adalah pada tahap yang tinggi (min 4.126). Responden bersetuju bahawa bilik tidur mereka adalah selesa untuk aktiviti pembelajaran (min 4.418). Dapatan kajian ini dapat membantu pihak pengurusan institusi untuk membuat penambahbaikan terhadap fasiliti dan perkhidmatan kolej kediaman, seterusnya mewujudkan persekitaran pembelajaran yang lebih kondusif untuk menyokong kecemerlangan akademik pelajar.