Keberkesanan intervensi penetapan matlamat terhadap motivasi dan prestasi atlet bola jaring Majlis Sukan Malaysia (MASUM) - Mohd Zaki, Nur Ashikin; Mazalan, Nur Shakila; Nazarudin, Mohamad Nizam (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Penetapan matlamat adalah teknik yang diakui untuk meningkatkan prestasi sukan dan motivasi atlet dengan menetapkan matlamat yang spesifik, boleh diukur, boleh dicapai, relevan, dan mempunyai had masa (SMART). Kajian ini bertujuan untuk menilai keberkesanan intervensi penetapan matlamat terhadap tahap motivasi dan prestasi pemain bola jaring Majlis Sukan Universiti (MASUM). Reka bentuk kajian kuasi-eksperimen dengan kumpulan kawalan pra-ujian dan pasca ujian telah digunakan, melibatkan 20 pemain yang dibahagikan secara sama rata kepada kumpulan rawatan dan kawalan. Skala Motivasi Sukan (SMS-28) dan Skala Prestasi Subjektif Atlet (ASPS) digunakan untuk mengukur motivasi dan prestasi. Ujian t sampel bebas mendedahkan bahawa kumpulan rawatan yang terlibat dalam intervensi penetapan matlamat menunjukkan tahap motivasi dan prestasi yang lebih tinggi secara signifikan berbanding kumpulan kawalan semasa ujian pertengahan (p < 0.05). Ujian t sampel berpasangan juga mengesahkan keberkesanan intervensi, menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kedua-dua motivasi (perbezaan min = -94.30, p < 0.001) dan prestasi (perbezaan min = -32.30, p < 0.001) selepas lapan minggu. Penemuan ini sejajar dengan literatur sedia ada, yang menunjukkan bahawa intervensi penetapan matlamat yang berstruktur dapat meningkatkan motivasi dan prestasi dalam konteks sukan. Namun, variasi dalam data menunjukkan bahawa perbezaan individu dan faktor kontekstual memainkan peranan penting dalam keberkesanan intervensi ini. Kajian masa depan harus meneroka kesan jangka panjang penetapan matlamat dan mempertimbangkan penyesuaian intervensi mengikut keperluan individu atlet untuk memaksimumkan impaknya. Kajian ini menekankan potensi penetapan matlamat sebagai alat yang berkesan untuk meningkatkan pencapaian sukan