Strategi mengurangkan kos dalam pembinaan hijau di Wilayah Pantai Timur Malaysia - Abdul Kadir, Mohd Subki; Muhammad, Asmawi; Mohd Nor, Mohd Zamzuranee (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis strategi pengurangan kos dalam pelaksanaan projek pembinaan hijau di Wilayah Pantai Timur Malaysia. Fokus utama kajian adalah meneroka pendekatan inovatif yang dapat mencapai penjimatan kos tanpa mengorbankan aspek kelestarian dalam projek pembinaan. Menggunakan metodologi penyelidikan kualitatif, kajian ini melibatkan kajian kes mendalam, analisis data sekunder, dan temu bual dengan profesional industri seperti jurutera, pengurus projek, dan pembuat dasar. Pendekatan ini bertujuan untuk memahami cabaran unik yang dihadapi serta peluang yang tersedia dalam melaksanakan pembinaan hijau di kawasan luar bandar. Hasil kajian menunjukkan beberapa faktor penting dalam pengurangan kos, termasuk penggunaan bahan tempatan yang dapat mengurangkan kos pengangkutan, pengoptimuman reka bentuk cekap tenaga yang menjimatkan kos operasi jangka panjang, dan pemanfaatan insentif kerajaan seperti Skim Pembiayaan Teknologi Hijau (GTFS). Penemuan ini menekankan bahawa strategi ini bukan sahaja mampu mengatasi kekangan ekonomi tempatan tetapi juga meningkatkan kebolehlaksanaan projek pembinaan hijau. Dengan penerapan strategi tersebut, projek pembinaan hijau berpotensi memberikan penjimatan yang signifikan, sekali gus menyokong agenda pembangunan lestari Malaysia. Secara keseluruhannya, kajian ini menyediakan model praktikal untuk pengamal industri dan pembuat dasar dalam merancang serta melaksanakan projek pembinaan hijau yang lebih efisien dari segi kos. Implikasi kajian ini juga mencadangkan perlunya sokongan berterusan daripada kerajaan serta peningkatan kemahiran tenaga kerja tempatan dalam teknologi hijau. Diharapkan hasil kajian ini dapat membuka laluan kepada inovasi yang lebih mampan dalam industri pembinaan di Malaysia, khususnya di kawasan luar bandar seperti Pantai Timur.