Peranan Program Industri dalam Kampus (IOC) terhadap Ketersediaan pelajar Diploma Pengurusan Hotel PMKL memasuki industri pekerjaan - Zainal, Rizuan (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini mengkaji peranan Program Industri Dalam Kampus (IOC) terhadap kesiapsiagaan pelajar Diploma Pengurusan Hotel Politeknik METrO Kuala Lumpur (PMKL) untuk memasuki industri pekerjaan. Isu utama yang dibincangkan adalah jurang antara pengetahuan akademik dan keperluan industri sebenar, walaupun latihan industri telah dilaksanakan. Kajian ini bertujuan untuk menilai sejauh mana keberkesanan Program IOC dalam memenuhi keperluan industri dan meningkatkan kebolehpasaran pelajar. Sampel kajian terdiri daripada 50 pelajar Diploma Pengurusan Hotel yang telah menjalani latihan praktikal di hotel. Sampel dipilih menggunakan teknik pensampelan rawak, dan data dikumpulkan melalui soal selidik atas talian menggunakan Google Form. Analisis deskriptif digunakan untuk menentukan tahap persetujuan responden terhadap keberkesanan program ini berdasarkan skor min. Hasil kajian menunjukkan bahawa program IOC memberi impak positif yang signifikan terhadap pelbagai aspek, termasuk peningkatan kemahiran teknikal, pemahaman keperluan industri, dan keyakinan pelajar untuk bekerja dalam sektor perhotelan. Selain itu, pelajar juga memperoleh kemahiran insaniah seperti komunikasi, kepimpinan, dan penyelesaian masalah yang relevan dengan kehendak majikan. Secara keseluruhan, Program IOC didapati berkesan dalam merapatkan jurang antara teori akademik dan amalan industri sebenar. Kajian ini menyumbang kepada literatur tentang keberkesanan kerjasama institusi-industri dan memberi panduan kepada institusi TVET untuk memperbaiki reka bentuk program latihan industri pada masa hadapan.