Strategi menyelesaikan masalah pemilihan kerjaya dalam kalangan pelajar: Satu tinjauan dalam kalangan pelajar Kolej Komuniti Tambunan - Petin, Claudia (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti strategi bagi menyelesaikan masalah pemilihan kerjaya dalam kalangan pelajar di Kolej Komuniti Tambunan. Isu pemilihan kerjaya merupakan cabaran besar bagi kebanyakan pelajar, terutamanya mereka yang kurang pendedahan kepada maklumat kerjaya yang relevan. Kajian ini menggunakan teknik pensampelan rawak yang melibatkan pelajar sebagai responden. Instrumen kajian berupa soal selidik diedarkan bagi mendapatkan data mengenai strategi yang dianggap efektif oleh pelajar dalam menyelesaikan masalah pemilihan kerjaya mereka. Analisis deskriptif digunakan bagi mengenal pasti strategi utama yang dipilih oleh pelajar. Hasil kajian menunjukkan bahawa program bimbingan kerjaya (24%) dan penglibatan komuniti serta industri (24%) merupakan strategi yang paling banyak dipilih oleh pelajar. Ini menunjukkan keperluan institusi pendidikan untuk meningkatkan usaha dalam menyediakan program bimbingan yang berstruktur serta menggalakkan kolaborasi dengan komuniti dan industri. Strategi-strategi ini dapat membantu pelajar membuat keputusan yang lebih tepat dan berdasarkan maklumat dalam pemilihan kerjaya mereka. Selain itu, dapatan ini memberikan panduan kepada pihak institusi dalam merangka program yang lebih relevan dan menyokong pelajar dalam membuat keputusan kerjaya yang tepat, seterusnya meningkatkan kebolehpasaran mereka selepas tamat pengajian. Hal ini adalah penting untuk menyokong usaha institusi pendidikan dalam membantu pelajar menghadapi cabaran pemilihan kerjaya yang semakin kompleks.