Meneroka punca-punca pengamalan buruh paksa ditempat kerja. : Exploring the causes of forced labor in the workplace - Ismail, Fadillah; Rahman, Riki; Kamaruddin, Yuslizar (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2024)
Buruh paksa adalah masalah global yang rumit dan melibatkan pelbagai faktor, seperti tekanan ekonomi, kelemahan perlindungan pekerja asing, diskriminasi sosial dan budaya, serta kekurangan kawal selia yang berkesan. Dalam dunia globalisasi ekonomi yang semakin sengit, syarikat-syarikat sering kali mencari cara untuk mengurangkan kos, yang boleh mengakibatkan pelanggaran hak dan kebajikan pekerja. Pekerja migran, khususnya, sering menghadapi risiko buruh paksa disebabkan oleh perlindungan undang-undang yang lemah dan amalan pengambilan yang tidak adil. Faktor sosial dan budaya, seperti diskriminasi berdasarkan kaum, etnik, kasta, atau jantina, memperburuk lagi keadaan ini dengan meminggirkan kumpulan tertentu dan menjadikannya lebih terdedah kepada eksploitasi. Penguatkuasaan undang-undang buruh yang lemah dan ekonomi tidak formal juga mewujudkan persekitaran yang membolehkan buruh paksa berleluasa, dengan rasuah dan kekurangan sumber yang menjejaskan usaha pengawal seliaan. Selain itu, majikan sering menggunakan paksaan dan ancaman psikologi untuk mengawal pekerja, mewujudkan suasana ketakutan dan kebergantungan. Untuk menangani isu ini, kita memerlukan pembaharuan undang-undang yang menyeluruh, penguatkuasaan piawaian buruh yang lebih baik, peningkatan ketelusan dalam rantaian bekalan, dan kerjasama antarabangsa. Pendekatan yang pelbagai diperlukan untuk membasmi buruh paksa dan melindungi mereka yang terdedah.