LEVEL OF STUDENT’S COMPUTER LITERACY AND ITS EFFECT ON LEARNING MOTIVATION - Dorah Binti Mohamed Darul; Noorhasimah Binti Kassim (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2022)
Disebabkan pembelajaran dalam talian, pelajar memerlukan tahap literasi komputer yang tinggi untuk berjaya dalam pembelajaran. Disamping itu, kemahiran dalam komputer diperlukan untuk pekerjaan dan mencipta inovasi di masa hadapan. Justeru itu, kajian ini dijalankan untuk menilai sejauh mana tahap literasi pelajar dan hubungannya dengan motivasi belajar. Sampel kajian adalah seramai 130 orang pelajar Politeknik Kota Kinabalu, Sabah (PKK). Kajian ini menggunakan borang soal selidik untuk mendapat data. Respon pelajar akan dianalisis secara deskriptif dan regresi linear menggunakan perisian SPSS v.26. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap literasi komputer pelajar adalah pada tahap sederhana. Hasil dapatan kajian juga menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara literasi komputer terhadap motivasi belajar. Kajian ini menjelaskan bahawa institusi pengajian tinggi perlu menyediakan kemahiran literasi yang lebih tinggi kepada pelajar mereka.