IMPLIKASI PROJEK PELAJAR TERHADAP TAHAP PEMIKIRAN KRITIKAL DALAM KALANGAN PELAJAR POLITEKNIK KOTA KINABALU - Mohd Zulmajdi Rafidi Bin Zaidin; Siti Aminah Binti Abd Halim (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Matlamat utama projek inovasi dalam kalangan pelajar Politeknik adalah untuk menerapkan pemikiran kritis dalam kalangan pelajar dalam proses pembangunan sesuatu projek inovasi. Namun begitu, berdasarkan kepada tinjauan ke atas projek pelajar, didapati pelajar masih gagal menghasilkan projek pelajar yang penuh penerapan inovasi dan kreativiti. Ini menimbulkan persoalan sejauh mana projek pelajar telah membina kemahiran pemikiran kreatif dalam kalangan mereka. Justeru itu, objektif kajian ini dilaksanakan adalah untuk menilai sejauh mana projek inovasi pelajar dapat membentuk kemahiran pemikiran kritikal dalam kalangan pelajar. Sampel kajian diambil daripada 38 pelajar dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Kota Kinabalu. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif menggunakan kaedah soal selidik di mana data yang dikumpul akan dianalisis bagi mendapatkan nilai skor min dengan menggunakan instrumen perisian SPSS. Secara keseluruhannya, didapati tahap kemahiran pemikiran kritis dalam kalangan pelajar politeknik adalah berada pada tahap sederhana berdasarkan kepada bacaan nilai skor min di bawah 4.00. Dapatan daripada kajian ini akan membantu pengurusan Politeknik yang berkenaan supaya tindakan susulan dapat dilakukan bagi meningkatkan lagi tahap pemikiran kritis di kalangan pelajar Politeknik.