AMALAN KEPEMIMPINAN INSTRUKSIONAL GURU BESAR UNTUK MENINGKATKAN PENCAPAIAN AKADEMIK MURID YANG TERPINGGIR - Ong Yi Rong; Dr. Muhammad Bin Hussin (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Masalah kajian yang ditangani dalam kajian kes kualitatif ini ialah keperluan untuk memahami amalan kepemimpinan instruksional guru besar sekolah rendah yang menyokong murid yang terpinggir dari segi akademik. Amalan kepemimpinan instruksional untuk "menutup jurang pencapaian" adalah sangat mustahak untuk didokumentasikan, supaya amalan terbaik dapat diserlahkan dan disebarkan di antara institusi pendidikan yang menghadapi cabaran serupa. Kerangka konseptual teori pengurusan instruksional guru besar adalah digunakan untuk meneroka kepemimpinan instruksional melalui 3 dimensi: mengurus program instruksional, menentukan misi sekolah, dan memupuk pencapaian akademik. Temu ramah separa berstruktur dan analisis tematik telah dilakukan untuk mengumpulkan dan menganalisis data daripada 11 orang guru besar sekolah rendah sebagai tindak balas kepada pertanyaan penyelidikan mengenai sokongan untuk murid yang terpinggir dari segi akademik. Data telah dianalisis dengan meninjau respons wawancara dan menetapkan kod untuk mengenal pasti tema umum. Tema yang dihasilkan adalah: (a) guru besar memupuk pencapaian akademik dengan meningkatkan kualiti guru dan menggunakan analisis data, (b) guru besar menggunakan perancangan strategik dan penglibatan masyarakat untuk menentukan misi dan visi sekolah, dan (c) guru besar melaksanakan dan memantau sokongan instruksional murid apabila kurikulum berkualiti tinggi dilaksanakan di dalam bilik darjah. Menyokong murid yang terpinggir dari segi akademik di peringkat sekolah rendah mendatangkan implikasi terhadap perubahan sosial, termasuk membangunkan asas yang kuat untuk menyokong peningkatan kadar pengijazahan, mengurangkan kadar keciciran sekolah, dan populasi terpinggir adalah lebih bersedia untuk menjadi anggota masyarakat arus perdana yang produktif.