HUBUNGAN PENGUASAAN JAWI DENGAN PROSES PENGAJARAN GURU DI SEKOLAH RENDAH - Muhamamad Haiy Rosman; Mohd Isa Hamzah (Jurnal Penyelidikan Sains Sosial, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan penguasaan jawi dengan proses pengajaran guru di sekolah rendah. Kajian ini juga bertujuan untuk mengkaji perbezaan penguasaan Jawi guru dan perbezaan proses pengajaran Jawi guru berdasarkan ciri demografi. Sebilangan besar sekolah menghadapi masalah berkaitan dengan kemahiran mengajar guru. Sebilangan besar murid tidak dapat membaca jawi dengan baik dan ini menyebabkan minat mereka rendah untuk mempelajari subjek pendidikan Islam. Kemorosotan kemahiran jawi turut memberi kesan yang besar terutama dari aspek pembacaan dan penghayatan Al-Quran dan buku yang menggunakan tulisan jawi. Pendekatan kuantitatif melalui kaedah tinjauan dipilih oleh pengkaji untuk mendapat dan memperoleh keterangan yang lebih muktamad. Satu set soal selidik yang dibentuk oleh penyelidik telah digunakan dalam kajian ini Sampel populasi kajian ini adalah 100 orang guru sekolah rendah yang mengajar mata pelajaran Pendidikan Islam di bawah pentadbiran PPD Klang untuk diwakili dalam kajian ini. Data dianalisis secara deskriptif dan inferensi (ANOVA Sehala dan Korelasi Pearson) bagi menguji hipotesis-hipotesis kajian. Dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara variabel-variabel kajian (r=0.652, p=.005). Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan penguasaan jawi guru berdasarkan tahap kelayakan professional dan tempoh pengalaman mengajar. Juga terdapat perbezaan yang signifikan proses pengajaran guru berdasarkan tempoh pengalaman mengajar guru. Secara umumnya kajian ini juga menunjukkan penguasaan jawi guru-guru adalah pada tahap yang baik. Diharapka