SATU TINJAUAN AWAL FAKTOR KEUPAYAAN DAN DORONGAN KEKEKALAN DALAM SEKTOR EKONOMI TIDAK FORMAL: KAJIAN KES ASNAF DALAM KALANGAN WANITA DI BANTING SELANGOR - Aza Shahnaz Azman; Fadilah Mat Nor (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk menganggar hubungan diantara faktor keupayaan dandorongan kekekalan oleh asnaf dalam kalangan wanita yang memegang tanggungjawabsebagai ketua isirumah dalam menceburi bidang ekonomi sektor tidak formal. Kajiandilakukan ke atas 100 responden wanita yang menunjukkan peningkatan dari segisosioekonomi mereka ke tahap yang memuaskan. Kaedah analisis yang digunakan ialahanalisis regresi hirarki berganda bagi menganggar hubungan diantara pemboleh ubah yangdicerap. Dapatan kajian membuktikan bahawa responden umumnya merasakan faktorkeupayaan, iaitu faktor pendidikan, kemahiran, kewangan dan nilai agama mempunyaihubungan yang signifikan ke atas faktor dorongan kekal dan seterusnya memberi impak ke atassosioekonomi mereka. Malahan nilai-nilai agama yang diterapkan melalui pendidikanmenyokong kepada keupayaan mereka untuk terus maju.