ASSESSMENT OF "MORAL SPECIAL CLASS (KKM)" FOR TRAINERS DO NOT TRANSPORT ISLAM - Dr. Azizah binti Hussin; En. Muhammad Zawawi bin Muhammad Ali; Dr. Aznida binti Aziz (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2017)
Kajian ini berfokus kepada Kelas Khas Moral (KKM) yang telah dilaksanakan di IPGKampus Sultan Mizan Besut Terengganu. Kelas ini diwajibkan kepada semua guru pelatihbukan beragama Islam dengan tujuan untuk mementapkan nilai-nilai murni kepada bakal-bakal guru agar lahir generasi guru yang berkahlak mulia dari sudut integriti, rajin bekerjadan seumpamanya. KKM ini dijalankan serentak pada waktu yang sama dengan Kelas Quran guru pelatih Islam. Responden seramai 30 orang yang dipilih secara rawak bertujuan, Merekaterdiri daripada lelaki dan perempuan, dari pelbagai agama dan opsyen. Bahkan tiada seorangpun dalam kalangan mereka yang mengambil opsyen Pendidikan Moral. Dapatan diperolehidaripada soal selidik dan di analisa menggunakan SPSS tetapi dibentangkan dapatan dalambentuk min, peratus dan kekerapan. Hasil keseluruhan mencatatkan responden sangatbersetuju bahawa tajuk-tajuk yang diperbincangkan dalam KKM berkait dengan nilai murni.Pensyarah pula dapat menghuraikan dengan jelas tajuk-tajuk yang diperbincangkan bahkanmereka tidak menghina mana-mana agama. Responden turut mengakui bahawa KKM sangatberkait dan ada hubungan yang positif dengan kerjaya sebagai guru. Responden turut bersetujumencadangkan agar KKM atau seumpamanya diperkenalkan di IPT lain. Kajian ini memberisumbangan yang besar kepada pembaca dengan menghasilkan satu keputusan bahawa kelasyang membincangkan nilai-nilai murni secara khusus perlu diwujudkan kerana ilmu ini akansentiasa menjaga kita dari terjebak ke perkara tidak bermoral.