KEFAHAMAN HALAL, NORMA SUBJEKTIF, SIKAP DAN KAWALAN GELAGAT DITANGGAP TERHADAP PENGUNAAN PRODUK KOSMETIK HALAL - Nazifah Abdull Razab (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2016)
Isu halal dan haram merupakan persoalan yang penting untuk diberi perhatian olehumat Islam. Pada masa kini, umat Islam terdedah dengan pelbagai produk kecantikan daridalam negara atau luar negara yang masih diragui status halal sesuatu produk tersebut.Pengguna juga terdedah dengan pelbagai pilihan sesuatu produk kecantikan dengan jenamayang berbeza dari pelbagai negara. Produk kosmetik halal bukan hanya sesuai untukpengguna Islam sahaja kerana kualiti sesuatu produk yang berasaskan sumber yang halaltelah menarik minat pengguna bukan Islam juga. Oleh itu, kertas kerja ini akan melihat sejauhmana tahap kefahaman terhadap konsep halal dan melihat faktor-faktor yang mendorongseseorang pengguna dalam pemilihan produk kosmetik halal