Pembangunan model transaksi e-dagang patuh Syariah berasaskan rukun jual beli - Suhaimi, Roshaimizam; Mohd Radzi, Hisyam; Abdul Halim, ‘Imaaduddin; Che Saad, Muhammad; Abdullah, Dahlan; Warris, Saiful Nizam (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Perkembangan dan kepesatan pasaran e-dagang atau jual beli dalam talian tidak dapat diketepikan dalam situasi semasa hari ini. Kecanggihan dunia teknologi dan komunikasi menjadi pemangkin kepada kerancakan pasaran e-dagang di seluruh dunia termasuklah di Malaysia. Pasar digital telah menjadi satu kaedah terbaik dan produktif bagi aktiviti jual beli di serata dunia hari ini. E-dagang adalah aktiviti jual beli yang biasa dilakukan melainkan kaedah sahaja yang berlainan kerana dilakukan secara dalam talian melalui rangkaian internet. Memandangkan e-dagang tertakluk juga kepada prinsip asas aktiviti jual beli, maka menurut persektif fiqh ianya tertakluk juga kepada rukun jual beli menurut fiqh muamalat. Kajian ini dijalankan dengan tujuan membangunkan satu kerangka asas bagi pembangunan model transaksi e-dagang patuh syariah dengan menjadikan rukun jual beli menurut fiqh sebagai landasan utama teorinya. Selain itu, teori dan model lain yang berhubungan juga dianalisis seperti syarat-syarat jual beli, akad al-salam dan Model SCE. Berteraskan prinsip-prinsip tersebut maka kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah kajian kualitatif dengan membuat penelitian terhadap sumber-sumber primer dan sekunder bagi menyokong teori-teori yang dibincangkan. Oleh itu, hasil akhir kajian telah mencadangkan satu kerangka model dengan teras penting yang mendasarinya bagi membangunkan satu model transaksi e-dagang patuh syariah.